De materiaalkeuze speelt een essentieel onderdeel in het ontwerpproces van dit gebouw. De grootste impact die een gebouw heeft op het milieu bestaat uit de productie van de materialen waaruit het gemaakt is. Voor het ontwerp van dit theater is er gekozen voor het biologisch afbreekbare materiaal BioFoam. Het materiaal is vergelijkbaar met EPS wat gemaakt wordt uit ruwe olie, ofwel polystyreen. De ‘parels’ die de grondstof voor EPS vormen worden bij Biofoam gemaakt van het organische materiaal PLA (poly lactic acid, oftewel meervoudig melkzuur). Foam is één van de meest onderschatte materialen van deze tijd. Het materiaal is licht, (druk)sterk, flexibel, isolerend, duurzaam en biologisch afbreekbaar.
De uitdaging in het ontwerpen van een theater zit in de grote overspanningen die gemaakt moeten worden om een open plattegrond te krijgen voor het auditorium. Om de overspanning te optimaliseren is er voor gekozen om gebruik te maken van de kettinglijn. Dit is een bijzondere boogvorm gebaseerd op de vorm die een ketting aanneemt wanneer deze aan de uiteinden wordt opgehangen. Door de hangende ketting om te keren tot een staande boog met dezelfde vorm ontstaat een constructie waarin de gelijkmatig verdeelde krachten als enkel drukkracht door de hartlijn van de constructie worden geleid. Deze boogvorm is gunstig voor de eigenschappen van het foam, want het materiaal heeft een relatief hoge druksterkte, maar is nauwelijks bestand tegen trek- of buigingskrachten. De boog wordt opgebouwd uit driedimensionaal gesneden blokken. Het foam functioneert naast isolatiemateriaal ook als bekisting en werkt samen met de dunne laag spuitbeton en de hotspray coating als een zelfdragende composiet.
Een serie van deze bogen, welke overelkaar geschoven worden, creëren een gewelfde ruimte. De verschillende bogen worden zo gepositioneerd ten opzichte van elkaar dat er interessante ‘doorkijkjes’ ontstaan en de bogen recht doen aan de functie van de desbetreffende ruimte. Het licht kan tussen de verspringende bogen het gebouw binnen vallen. Door zowel bogen voor het interieur als het exterieur te creëren, ontstaan er interessante tussenruimtes.